Maailman tunnetuimpia nykytaiteilijoita

Maailman tunnetuimpia nykytaiteilijoita

Useampi meistä osaa nimetä tunnettuja klassisia taiteilijoita nimeltä ja yhdistää nimet ja taideteokset oikeaan aikakauteen. Nykytaiteen suhteen asia on toisin, sillä harvoin kuulemme ja näemme yhtä paljon viestejä nykytaiteen tunnetuimpien nimien elämästä ja teoksista. Kaiken lisäksi, elämme nykytaiteen aikaa juuri nyt. Klassiset taiteilijat ovat ansainneet maineensa lähes poikkeuksetta vasta monia vuosia oman elinaikansa jälkeen, joten nykytaiteessa ei vielä ole ehtinyt muodostumaan samanlaista ihailijoiden seuraajajoukkoa.

Nykytaiteen seuraajat osaavat kuitenkin nimetä helposti useampia nimiä, joiden taide on herättänyt maailmalla paljon keskustelua ja tunteita. Tässä blogipostauksessa pääset tutustumaan viiteen tunnetuimpaan nykytaiteen nimeen.

Takashi Murakami

Yksi tunnetuimmista nykytaiteen nimistä on japanilainen Takashi Murakami. Vuonna 1962 syntynyt Murakami käyttää omassa työssään useita eri medioita. Värien ilottelu, populaarikulttuurista inspiroituminen ja kaksiulotteisuus näkyy Murakamin taiteessa. Murakamin taidetta arvostetaan ulkomailla kotimaataan enemmän enemmän, sillä Japanissa hänen taide nähdään yksinkertaisena ja lapsellisena. Tunnettuja teoksia ovat muun muassa Hiropon, The 500 Arhats ja Flower Ball.

Murakami on tunnettu nykytaiteen lisäksi myös yhteistyöstä useiden brändien kanssa. Tämä sopii hyvin myös Murakamin hyväksymään japanilaiseen nykytaiteen näkemykseen siitä, että kaupallisuus ja taide voivat soluttautua yhteen ilman, että se on ongelmallista. Kenties tunnetuin Murakamin yhteistyö on luksusbrändi Louis Vuittonin kanssa. Murakamin taidetta nähtiin tämän luksusbrändin muun muassa laukuissa ja asusteissa. Vuonna 2015 päättynyt yhteistyö oli pettymys useille Louis Vuittonin asiakkaille, sillä samanaikaisesti brändi lakkautti muun muassa suositun monivärisen kuosin.

Jean-Michel Basquiat

Jean-Michel Basquiatin nimi nousee nykytaiteen ystävien huulille tunnetuista nimistä puhuttaessa. Tämä lyhyen elämän elänyt taiteilija vaikutti taiteellaan 80-luvulla. Graffitit ja katutaide näkyivät vahvasti Basquiatin taiteessa. Merkittävimpiä teoksia ovat Dusthead, Irony of a negro policeman ja Riding with death, joka jäi Basquiatin viimeiseksi teokseksi. Taiteilija vaikutti eniten New York Cityssa, mutta maine kiiri nopeasti kansainvälisellä tasolla. Basquaitin menehtyminen nuoressa 27 vuoden iässä heroiinin yliannostukseen jätti suuren aukon nykytaiteeseen. Menehtymisen jälkeen taiteilijan töiden hinta nousi nopeasti. Vuonna 2017 edesmenneen taiteilijan työ huutokaupattiin yli 110 miljoonalla dollarilla.

Yayoi Kusama

Japani on onnistunut nostamaan päätään nykytaiteessa. Murakamin lisäksi taiteilija Yayoi Kusaman nimen muistaa jopa moni suomalainen, sillä Kusaman näyttely Helsinki Art Museumissa vuonna 2016 ylitti kaikki kävijäennätykset. Näyttelyssä esiteltiin kaikki merkittävimmät taiteilijan teokset, ja jokainen näyttelyssä kävijä halusi ottaa kuvan itsestään pilkkujen ja väri-iloittelun ympärillä. Kuten Murakamin taide, myös Kusaman taide on tunnetumpaa ja arvostetumpaa Japanin ulkopuolella.

Kusama tunnetaan ennen kaikkia täplistä, jotka ovat osana lähes kaikkia tunnetuimpia Kusaman teoksia. Teokset muistuttavat jollain tapaa jopa optisia illuusioita, joiden katsomiseen uppoutuu pitkäksi aikaa. Useat teoksista ovat niin sanottuja tilateoksia, joihin katsoja pääsee mukaan. Kusaman tunnetuimmat teokset ovat Pumpkin, Obliteration Room ja Infinity Mirror Room – Phalli’s Field.

Jeff Koons

Koons on edellä mainittujen henkilöiden kanssa samalla listalla, ja syystä. Koonsin taide jakaa vahvasti mielipiteitä. Osa pitää sitä lapsellisena ja helposti toteutettavana, toiset pitävät Koonsin teoksia nerokkaina ja ovat valmiita maksamaan teoksista miljoonia dollareita. Taiteilijan teos Rabbit myytiin 91 miljoonalla dollarilla vuonna 2019 ja teos Balloon Dog yli 58 miljoonalla dollarilla vuonna 2013. Koonsin tunnetuimmat teokset ovat valtavia patsaita, jotka esittävät matkamuistoja, leluja tai muita koriste-esineitä. Värien käyttö on muiden tällä listalla olevien nykytaiteilijoiden tapaan rohkeaa. Koons on tehnyt yhteistyötä Murakamin tapaan Louis Vuittonin kanssa vuonna 2017. Yhteistyössä tehty kokoelma herätti paitsi ihastusta, myös hämmennystä brändin asiakkaissa, mikä todennäköisesti oli yksi Koonsin tavoitteista.