Nykytaiteen tyyssijat maailmalla ja Suomessa

Nykytaiteen tyyssijat maailmalla ja Suomessa

Nykytaidetta pääsee näkemään pienissä gallerioissa ja nykytaiteen museoissa. Nykytaiteen museoilla on erityisen tärkeä asema nykytaiteen tukijoina, sillä alalla on paljon epävarmuutta. Rahoitus tulee monista lähteistä aina valtioiden tuesta säätiöihin ja yksityisiin lahjoituksiin. Nämä museot ovat helppoja paikkoja tämän ajan taiteen tutustumiseen, jossa ihmiset pääsevät lähemmäksi taidetta edullisesti. Valikoima pysyvissä näyttelyissä on laaja, ja vaihtuvat näyttelyt puolestaan tuovat nykytaiteeseen piristystä ja uusia vierailijoita museolle.

Nykytaidetta löytyy myös perinteisestä museoista etenkin vaihtuvien näyttelyiden muodossa, mutta tässä artikkelissa perehdytään viiteen nykytaiteen museoon eli Tate Moderniin, Guggenheim-museoon Bilbaossa, nykytaiteen museoon New Yorkissa, Pariisin Centre Pompidouhun sekä kotimaiseen Kiasmaan.

Tate Modernista on kuullut jokainen

Tate Modernia voisi pitää nykytaiteen todellisena tyyssijana. Kyseinen museo tulee mieleen useammalle nykytaiteen ystävälle väistämättä, ja museo on todella yksi Lontoon suosituimmista nähtävyyksistä. Vuonna 2019 Tate Modern päihitti kävijämäärissä jopa British Museumin, joka on yksi maailman arvostetuimmista museoista. Nykytaiteen lisäksi esillä on myös modernin taiteen teoksia.

Tate-museoiden historia ulottuu vuoteen 1897, jolloin sokerilla rikastunut liikemies Henry Tate laittoi yleisölle esiteltäväksi sen ajan taiteilijoiden tekemät taideteokset, jotka hän omisti. Tuona vuonna avautui nykyään tunnettu Tate Britain museo, joka ei nykyään ole yhtä suosittu, kuin Tate Modern. Tämä oli kuitenkin modernin ja nykytaiteen kukoistuksen alku Britanniassa. Vuonna 1992 Taten rahalliset tukijat, että nykytaide tarvitsisi oman kansainvälisesti nykytaidetta esittelevän museonsa. Kahdeksan vuotta myöhemmin ovensa avasi Tate Modern, jonka menestys oli jo alusta asti taattu.

Bilbaon Guggenheim on jo taidetta itsessään

Keskustelu Guggenheim-museon rakentamisesta Suomeen on jatkunut vuosia, ja jokaisella taholla on mielipide asiaan. Yleensä Guggenheimista puhuttaessa tulee kuitenkin mieleen Bilbaon Guggenheim, joka on modernin ja nykytaiteen museo Espanjassa. Museo avattiin yleisölle vuonna 1997. Yksi tärkeimmistä tavoitteista museon rakentamiselle oli Bilbaon ja sen ympäröivän alueen elävöittäminen ja taloudellisen aseman nostaminen. Vaikka epäilyksiä olikin, on museo onnistunut tämän Bilbaossa tekemään.

Museon näyttelyt vaihtuvat usein erilaisten teemojen ympärillä. Yksi tunnetuimmista teoksista museossa on Richard Serran Snake. Todellisuudessa museo on kuitenkin tunnettu ehkäpä juuri erikoisesta arkkitehtuurista, joka on arkkitehti Frank Gehryn käsialaa.

Nykyajan taidetta Manhattanin sykkeessä

MoMA eli Museum of Modern Art sijaitsee New Yorkissa aivan Manhattanin sykkeessä. Vuonna 1929 perustettu MoMA on käynyt läpi useita vaiheita, ja Manhattanin 53.kadulle se siirtyi vuonna kymmenen vuotta perustamisen jälkeen. Kuten nimestä voi jo päätellä, museo keskittyy nykytaiteen lisäksi moderniin taiteeseen. Museossa pääseekin tutustumaan paitsi paikallisten ja kansainvälisten nykytaiteilijoiden teoksiin vaihtuvissa näyttelyissä, myös sellaisten maailmankuulujen taiteilijoiden teoksiin kuin Monet, Dali ja van Gogh. Näiden taiteilijoiden luomukset vetoavat niin paikallisiin kuin turisteihin, ja samalla vierailulla MoMAn vierailijat pääsevät kokemaan nykytaiteen uusimmat tuulet. Museon asema on taiteen kehityksessä erittäin merkittävä, ja sen hankintoja seurataan taidemaailmassa mielenkiinnolla.

Kotimainen Kiasma on tehnyt nykytaiteesta helposti lähestyttävää

Suomessa nykytaidetta pääsee ihailemaan helpoiten Kiasmassa. Useat suomalaiset vierailevat Kiasmassa taidetta ihaillen ja valokuvia sosiaalisessa mediassa jakaen. Vuonna 1990 perustettu Kiasma on osa Kansallisgalleriaa, toki nykytaiteen museo on Suomessa ollut jo ennen Kiasman perustamista. Vaikka museossa esitellään suomalaista taidetta, myös ulkomailta tuotuja teoksia ja niistä koostuvia vaihtuvia näyttelyjä nähdään Kiasmassa usein. Omien sanojensa mukaan Kiasma pyrkii hankinnoissaan “oman ajan ymmärtämiseen, rohkeisiin kannanottoihin ja reagointiherkkyyteen”. Kiasma tunnetaankin Suomessa muutamista menneistä rohkeista näyttelyistä, jotka herättivät paljon mielipiteitä ja kyseenalaistamista.